Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αλκοόλ και Εφηβεία» (27-03-2014)

         

    Στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27-03-2014, ενημερωτική εκδήλωση από την επισκέπτρια υγείας του Γ.Ν. Καρδίτσας, κυρία Πιτσιάβα Ολυμπία, προς τους μαθητές της ΕΠΑ.Σ.  με θέμα «Αλκοόλ και Εφηβεία». Η παρουσίαση περιλάμβανε ομιλία βασισμένη σε  τρεις θεματικές  ενότητες,  προβολή εικόνων και βίντεο καθώς και διάλογο μεταξύ των μαθητών και της κ. Πιτσιάβα προς επίλυση αποριών.
                Στην πρώτη ενότητα, δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τους όρους αλκοόλ, κατανάλωση και κατάχρηση αυτού, και παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του αλκοόλ από τους εφήβους στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                Στην δεύτερη ενότητα, ακολούθησε επισήμανση των κυριοτέρων αιτιών που οδηγούν στην κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κοινωνικούς, γενετικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκτενέστερη αναφορά στον αλκοολισμό συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και συμπεριφορά του εφήβου και των ενηλίκων γενικότερα.
                Στην Τρίτη ενότητα, τονίστηκε η αξία της πρόληψης και της θεραπείας του αλκοολισμού. Δόθηκαν πληροφορίες για την επικοινωνία με τα κέντρα στήριξης των αλκοολικών  και επισημάνθηκαν οι τρόποι με τους οποίους ένας έφηβος μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του από το αλκοόλ.
                Σκοπός της εκδήλωσης ήταν:
  1. Η απόκτηση γνώσεων σχετικά με το αλκοόλ και την κατανάλωση αυτού.
  2. Η επισήμανση των κινδύνων της κατάχρησης του αλκοόλ.
  3. Η συνειδητοποίηση του ότι η κατανάλωση του αλκοόλ είναι προσωπική επιλογή και όχι επιβολή.
  4. Η λήψη του μηνύματος «Ζωή χωρίς αλκοόλ, Ζωή με ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου